Sk艂adniki:
Karmel:
- 1/4 szklanki masla
- 2/3 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 szklanki swiezych lub mrozonych owocow kwasnych, ja uzywam najczesciej zurawin
Biszkopt:
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 lyzka roztopionego masla - letniego
- otarta skorka z cytryny
- wanilia do smaku
Jak przyrz膮dzi膰?
Piec nagrzac do 180 C.
Toping: maslo roztopic i dodac cukier i wanilie. Gotowac na malym ogniu az sie cukier prawie rozpusci.. Wlac do formy na ciasto (sredniej kwadratowej najlepiej). Na to rownomiernie rozlozyc owoce...
Biszkopt: jajka, proszek do pieczenia i skorke z cytryny ubijac az do bialosci, im dluzej tym lepiej. Ciasto powinno byc prawie biale i powinno sie conajmnie podwoic w objetosci. Dodac delikatnie teraz maki wymieszane z sola i proszkiem do pieczenia. Dodac roztopione maslo...
Ciasto delikatnie nakladac na owoce... i do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Po wyjeciu z pieca zostawic na 10 minut. Nastepnie obrocic forme do gory dnem.... i zdjac forme... (owoce z karmelem beda na gorze).
Potrzebne przybory:
Miska, mikser
Jak podawa膰?
Na cieplo z bita smietana lub na zimno...
Uwagi:
Dlugi opis, ale ciasto jest latwe i smaczne.
Pomiary w "cup" - 1 cup = 250 ml
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | motylek |