American Upside Down Cake - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Karmel:
- 1/4 szklanki masla
- 2/3 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 szklanki swiezych lub mrozonych owocow kwasnych, ja uzywam najczesciej zurawin

Biszkopt:
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 lyzka roztopionego masla - letniego
- otarta skorka z cytryny
- wanilia do smaku

Jak przyrządzić?

Piec nagrzac do 180 C.
Toping: maslo roztopic i dodac cukier i wanilie. Gotowac na malym ogniu az sie cukier prawie rozpusci.. Wlac do formy na ciasto (sredniej kwadratowej najlepiej). Na to rownomiernie rozlozyc owoce...
Biszkopt: jajka, proszek do pieczenia i skorke z cytryny ubijac az do bialosci, im dluzej tym lepiej. Ciasto powinno byc prawie biale i powinno sie conajmnie podwoic w objetosci. Dodac delikatnie teraz maki wymieszane z sola i proszkiem do pieczenia. Dodac roztopione maslo...
Ciasto delikatnie nakladac na owoce... i do piekarnika. Piec przez 30-40 minut. Po wyjeciu z pieca zostawic na 10 minut. Nastepnie obrocic forme do gory dnem.... i zdjac forme... (owoce z karmelem beda na gorze).

Potrzebne przybory:

Miska, mikser

Jak podawać?

Na cieplo z bita smietana lub na zimno...

Uwagi:

Dlugi opis, ale ciasto jest latwe i smaczne.
Pomiary w "cup" - 1 cup = 250 ml

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Autormotylek

American Upside Down Cake: Podobne przepisy

American Upside Down Cake: wypróbuj również

Powiązane Tematy