Łosoś - prościutki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 dzwonka łososia - takie solidne,
masło - ok 6 łyżek (najlepiej solone),
sól - jeżeli masło nie solone,
pieprz - najlepiej cytrynowym Kamisa,
koperek świezy drobniutko posiekany

Jak przyrządzić?

Dzwonka do delikatnym obmyciu i obsuszeniu układamy na folii aluminiowej, okładając z obu stron masełkiem po 1 łyżce na dzwonko - jeżeli okładamy zwykłym masłem to najpierw delikatnie solimy - jeżeli solonym to mamy połowę roboty. Bardzo delikatnie posypujemy pieprzem. Folię zawijamy, co by nam się rybka nie zeschła. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy pozostałe masełko - nie przypalając, dodajemy koperku.Po 10 minutach odwijamy folię i zapiekamy naszego łososia jeszcze 5 min. Wyjmujemy na talerze, polewamy masłem z koperkiem.

Potrzebne przybory:

folia, piekarnik, nóż, rondelek lub mała patelenka

Jak podawać?

U mnie w domu podaje się to z ziemniakami z wody i surówką z pora, ale tylko dlatego że pora jemy w każdej postaci - takie spaczenie genetyczne - więc można też z inną tylko lekko pikantną. Można też z lekko opieczoną bagietką zamiast ziemniaków, wtedy zmienia charakter z obiadowego na kolacyjny.

Uwagi:

Pomysł mojej mamy, który mojego (kulinarnie rozpieszczonego do wypęku) faceta powalił na kolana - mam nadzieję że bedzie smakować :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Autorkatka

Łosoś - prościutki: Podobne przepisy

Łosoś - prościutki: wypróbuj również

Powiązane Tematy