Składniki:
2 dzwonka łososia - takie solidne,
masło - ok 6 łyżek (najlepiej solone),
sól - jeżeli masło nie solone,
pieprz - najlepiej cytrynowym Kamisa,
koperek świezy drobniutko posiekany
Jak przyrządzić?
Dzwonka do delikatnym obmyciu i obsuszeniu układamy na folii aluminiowej, okładając z obu stron masełkiem po 1 łyżce na dzwonko - jeżeli okładamy zwykłym masłem to najpierw delikatnie solimy - jeżeli solonym to mamy połowę roboty. Bardzo delikatnie posypujemy pieprzem. Folię zawijamy, co by nam się rybka nie zeschła. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy pozostałe masełko - nie przypalając, dodajemy koperku.Po 10 minutach odwijamy folię i zapiekamy naszego łososia jeszcze 5 min. Wyjmujemy na talerze, polewamy masłem z koperkiem.
Potrzebne przybory:
folia, piekarnik, nóż, rondelek lub mała patelenka
Jak podawać?
U mnie w domu podaje się to z ziemniakami z wody i surówką z pora, ale tylko dlatego że pora jemy w każdej postaci - takie spaczenie genetyczne - więc można też z inną tylko lekko pikantną. Można też z lekko opieczoną bagietką zamiast ziemniaków, wtedy zmienia charakter z obiadowego na kolacyjny.
Uwagi:
Pomysł mojej mamy, który mojego (kulinarnie rozpieszczonego do wypęku) faceta powalił na kolana - mam nadzieję że bedzie smakować :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | katka |