Składniki:
1 puszka soczewicy zielonej,
1 puszka cieciorki,
1 puszka fasoli czerwonej,
1 puszka kukurydzy (opcjonalnie bo smak od kukurydzy zmienia się na słodkawy, więc jak kto lubi),
koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki,
3 szkl. rosołu wołowego - może być z kostki ale wtedy trzeba,
uważać na sól,
mięso mielone wołowe,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki papryki,
2 łyzki pieprzu,
sól,
2 łyżeczki ajwaru ostrego,
1 łyżeczka sosu worcester,
1 łyżeczka sosu ostrygowego - ale niekoniecznie.
Jak przyrządzić?
Mięsko podsmażamy na oliwie aż straci różowy kolor. Wyjmujemy mięsko, a na pozostałym tłuszczyku smażymu pomidorki z wszystkimi przyprawami.
Strączkowe wrzucamy do gara,zalewamy rosołkiem i dodajemy sosik z patelni. Gotujemy ok. 20 min., dodajemy mięsko i gotujemy aż rosołek się wygotuje, a w garnku bedzie się coś w rodzaju bardzo gęstej zupy.
Potrzebne przybory:
garnek, otwieracz do puszek, patelnia, łyżka.
Jak podawać?
Koniecznie gorącą, z pszennym pieczywkiem.
Uwagi:
Ilośc pomidorków lub koncentratu zależy od gustu kucharza, ja osobiście dodaje puszkę pomodorów w zalewie i jeszcze małą puszeczkę koncentratu.Potrawa powinna byc pikantna, więc nie należy żałować przypraw - mozna poeksperymentować z czuszką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | katka |