Zupa z soczewicy
ALICJA • dawno temuSoczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych,
ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może
zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica zawiera kwas
foliowy, wapń, fosfor i żelazo. Zalecana jest nie tylko wegetarianom, ale także
sportowcom i pracownikom fizycznym, których zapotrzebowanie na białko jest
zdecydowanie większe niż przeciętnych zjadaczy chleba. Kuchnie świata oferują
całą gamę dań przyrządzanych na bazie soczewicy. Poniżej przepis na zupę z
soczewicy.
Składniki:
- 2 gałązki selera naciowego,
- por,
- 4 marchewki,
- 3 ziemniaki,
- 2 duże cebule,
- puszka soczewicy (odsączonej i wypłukanej w zimnej wodzie), można zastąpić ją również soczewicą suchą,
- 6 szklanek bulionu z warzyw,
- 2 listki laurowe,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Pokrój warzywa na drobne kawałki, wrzuć do garnka razem z
bulionem. Dodaj zioła i gotuj na małym ogniu do miękkości. Przypraw solą,
pieprzem, ziołami i listkami laurowymi. Pod koniec gotowania wsyp soczewicę z
puszki. Zupę podawaj z chlebem słonecznikowym.
Jeśli do zupy używasz suchej soczewicy, gotuj ją w bulionie
przez pół godziny, przed wsypaniem warzyw. Soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania w wodzie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze