Składniki:
25 dag soczewicy, 2 woreczki ryżu długoziarnistego (żeby się nie sklejał po ugotowaniu), 2-3 cebule, masło, śmietana, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Soczewicę i ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu.Ugotowany ryż rożłożyć na półmisku. Na ryż nałożyć soczewicę, tak aby powstały dwie warstwy. Na soczewicę ułożyć przysmażoną cebulę. Jeśli ktoś woli bardziej doprawione, można dołożyć jeszcze przypraw wedle gustu i upodobań. To wszystko polać śmietaną.
Jak podawać?
Można podawać na talerz jako wydzielone danie np. jako okręgi od największego do namniejszego. Lub w większym półmisku ułożone warstwmi, można przybrać jakąś zieleniną. Potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i miła dla oka. Smacznego!
Uwagi:
Jeśli ktoś woli większą ilość cebuli, to oczywiście można dodać jej więcej, przyprawiać można również np. bazylią, majerankiem lub innymi przyprawami korzennymi.Świetnie smakuje na gorąco jako danie główne, ale również na zimno jako sałatka. Jednak przy podawaniu na gorąco śmietaną polewa się przed podaniem. Dobrze smakuje z sałatkami ze świeżych warzyw.Jeśli ktoś lubi kiełki, to soczewicę wcześniej można namoczyć na 1-2 dni, by puściła malutkie kiełki i wtedy ugotować.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Roma |