Soczewica - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag soczewicy, 2 woreczki ryżu długoziarnistego (żeby się nie sklejał po ugotowaniu), 2-3 cebule, masło, śmietana, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Soczewicę i ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę pokroić w talarki i usmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu.Ugotowany ryż rożłożyć na półmisku. Na ryż nałożyć soczewicę, tak aby powstały dwie warstwy. Na soczewicę ułożyć przysmażoną cebulę. Jeśli ktoś woli bardziej doprawione, można dołożyć jeszcze przypraw wedle gustu i upodobań. To wszystko polać śmietaną.

Jak podawać?

Można podawać na talerz jako wydzielone danie np. jako okręgi od największego do namniejszego. Lub w większym półmisku ułożone warstwmi, można przybrać jakąś zieleniną. Potrawa jest naprawdę bardzo smaczna i miła dla oka. Smacznego!

Uwagi:

Jeśli ktoś woli większą ilość cebuli, to oczywiście można dodać jej więcej, przyprawiać można również np. bazylią, majerankiem lub innymi przyprawami korzennymi.Świetnie smakuje na gorąco jako danie główne, ale również na zimno jako sałatka. Jednak przy podawaniu na gorąco śmietaną polewa się przed podaniem. Dobrze smakuje z sałatkami ze świeżych warzyw.Jeśli ktoś lubi kiełki, to soczewicę wcześniej można namoczyć na 1-2 dni, by puściła malutkie kiełki i wtedy ugotować.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje5-6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł
AutorRoma

Soczewica: Podobne przepisy

Soczewica: wypróbuj również

Zupa z soczewicy

... Soczewica to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych, ulubienica wegetarian. Ze względu na dużą zawartość białka swobodnie może zastąpić mięso w codziennym menu. Oprócz białka, soczewica ... niż przeciętnych zjadaczy chleba. Kuchnie świata ...

dawno temu

Sałatka z soczewicą

... prehistorycznych i uwielbianego do dziś chleba, wspomnieć trzeba o soczewicy. Kiedy zastanowimy się, kiedy ostatnio jedliśmy to wyśmienite warzywo, okaże się, że było to bardzo dawno temu. Soczewica ... , wybierając się do sklepu z ekologiczną ...

dawno temu

Zupa z soczewicy - przepis znakomity

... Zupa z soczewicy to doskonały pomysł na obiad. Dlaczego? Ponieważ jej główny składnik zawiera dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, karotenu, witamin z grupy B, PP i C. Dodatkowym plusem tego dnia jest fakt, że soczewica daje poczucie sytości, ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób się je przyrządza, a także chciałabyś dowiedzieć się więcej na temat głównego składnika farszu, przeczytaj poniższy artykuł. ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki ...

dawno temu

Wykonaj pyszną i zdrową zupę z soczewicy!

... Czy wiedziałaś, że soczewica stanowi źródło wielu cennych dla organizmu aminokwasów? To właśnie z tego względu składnik ten cieszy się coraz większą popularnością w polskich gospodarstwach domowych ... . Wbrew pozorom soczewica powinna się ...

dawno temu

Makaron z soczewicą - sposób na pyszny obiad

... Makaron z soczewicą to świetny sposób na pyszny obiad, zwłaszcza dla tych, którzy w piątki nie jadają mięsa. Przygotowanie dania nie jest trudne, poradzi sobie z tym, nawet osoba, która z gotowaniem ma niewiele wspólnego. Po wyjściu z pracy udaj ...

dawno temu

Smaki Świata - Armenia

... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z czerwonej soczewicy), Tpow tolma (gołąbki w liściach winogron) i słynny Tort Armine. Smacznego! ... raz na obfity obiad z deserem. A moje propozycje to Wospow sup (zupa z ...

dawno temu

Kiełki uprawiane w domu – zdrowo i pożywnie

...   Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy czy soi, można nabyć w niektórych sklepach spożywczych. Ich krótki termin przydatności do spożycia (związany dodatkowo z faktem konieczności ... Kiełki nasion rzodkiewki, fasoli mung, soczewicy ...

dawno temu

Krewetki

... białego wina. Mam nadzieję, że zdjęcia i kilka przepisów dostarczą Wam inspiracji. Krewetki po tajsku krok po kroku Krewetki z kaszą jaglaną i szpinakiem Krewetki z soczewicą i sosem wietnamskim ... białego wina. Mam nadzieję, że zdjęcia i kilka ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób preferujących zdrową żywność stworzono receptury na pasztet z soczewicy i marchewki, selera, fasoli. ... dodatkami: grzybami, borówkami, żurawiną. Dla wegetarian lub osób ...

dawno temu

Węgierska Wigilia

... do wieczerzy, również nieco odbiegają od naszych. Obrus musi być posypany soczewicą, która symbolizuje dobrobyt, nie może też zabraknąć sianka. Znany jest zwyczaj zostawiania pustego nakrycia ...

dawno temu

Dobrodziejstwa roślin strączkowych

... dodatkiem do sałatek jest soczewica. Po wyłuskaniu soczewicy brązowej otrzymujemy soczewicę czerwoną, która jest lepiej przyswajalna i jest znacznie mniej gazotwórcza. Następnie, podczas gotowania, zmienia ... kolor na żółty. Soczewica brązowa i ...

dawno temu

Alternatywne puree

... .   Puree z soczewicy  500g czerwonej soczewicy,1 marchewka,1 cebula,2 goździki,50g masła,50ml śmietany 18%,sól, tymianek, rozmaryn   Soczewicę, wraz z pokrojoną na plasterki marchewką i drobno ... ' dodajemy do wody goździki, sól, tymianek i ...

dawno temu

5 najlepszych źródeł białka dla wegan

... Soczewica 54121 Oprócz dużej dawki białka, soczewica zawiera także błonnik, witaminę B1, żelazo i kwas foliowy. Aby dostarczyć organizmowi optymalną dawkę cennego składnika odżywczego, soczewicę ...

dawno temu

Węgierskie specjały cz. II

... i drobno pokrojone grzyby. Sos dusimy jakieś 4 – 5 minut, aż grzyby zmiękną. Gotowe.   I coś dla tych z nas, którzy nie jedzą mięska:   Kotleciki wegetariańskie  100g marchewki,100g czerwonej soczewicy ... , bez obierania. Soczewicę gotujemy do ...

dawno temu

Jaka dieta przy biegunce?

... z biegunką jest jedzenie gęstych zup z ryżem, kukurydzą, mąką czy ziemniakami. Wskazane są: zupa marchwiowa, zupa z soczewicy, rosół z makaronem, budyń ryżowy, mleko kokosowe. Zawierają one duże ilości ...

dawno temu

Rozgrzewające potrawy – część I

... . Stąd moje propozycje – marokańska zupa gulaszowa i (tym razem pomyślałem o wegetarianach) fasolka z pieczarkami na ostro. Marokańska zupa gulaszowa400g wołowiny,200g grochu,200g soczewicy,750ml ... i soczewicę namaczamy i zostawiamy na noc. ...

dawno temu

Zupy na lato

... . Zupa z pomidorów i soczewicyW zaledwie 30 minut przygotujemy pyszną zupę z pomidorów, czosnku i soczewicy. Zielono-białe przybranie z twarożku i świeżych listków bazylii nada jej iście letniego ... wyglądu. Składniki potrzebne do jej ...

dawno temu

Fasola fava po egipsku

... ,czerwona soczewica – ½ szklanki,czosnek – 3 do 4 ząbków,kminek – 1 łyżeczka,sól – do smaku,oliwa z oliwek lub stopione masło – 3 łyżki.Sposób przygotowania: Namocz fasolę w wodzie i zostaw na 10 godzin ... . Musisz zacząć przygotowania dzień ...

dawno temu

Wysmaruj to sobie – czyli pomysły na pasty do kanapek

... i czerwonej soczewicy – Kwestia Smaku Ciekawą w smaku i bardzo prostą w przygotowaniu pastą jest ta przyrządzona z orzechów laskowych i sera topionego – Rasberries and Cream Lubicie owoce morza? Zatem ...

dawno temu

Powiązane Tematy