Gotowane warzywa z orzechami

Przepis kulinarny

Składniki:

3 żółte papryki, 1 średnia marchewka, cukinia, 3 małe buraczki, małe cebulki, czarne oliwki, kilkanaście orzechów włoskich, pieprz, olej wg potrzeb, kardamon, 2 łyżki soku z cytryny, sól

Jak przyrządzić?

Umyte i obrane warzywa pokroić w w paski. Gotować na parze. Jeżeli mamy garnki Firmy Zepter, to gotujemy razem, jeżeli nie, to oddzielnie ok. 10 min. Ostudzone warzywa układamy na półmisku, posypujemy oliwkami i orzechami z kardamonem. Pozostałą część orzechów ucieramy z olejem, dodajemy do smaku sok z cytryny i pieprz i otrzymanym sosem skrapiamy warzywa:)Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

prosty sprzęt używany w kuchni:)

Jak podawać?

Potrawę podawać na niewielkich owalnych półmiskach, najlepiej białych z niewielkimi ozdobami na brzegach.

Uwagi:

Jako dodatek do potrawy masło czosnkowe.Można również podać lampkę lekkiego białego wina.Gwarantuję, że to bardzo smaczne danie nawet dla zakochanych, do podania przy świecach!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kaloryczność1 porcja ok. 290 kcal
Przybliżony koszt15 zł
AutorELA

Gotowane warzywa z orzechami: Podobne przepisy

Gotowane warzywa z orzechami: wypróbuj również

Powiązane Tematy