Składniki:
3 żółte papryki, 1 średnia marchewka, cukinia, 3 małe buraczki, małe cebulki, czarne oliwki, kilkanaście orzechów włoskich, pieprz, olej wg potrzeb, kardamon, 2 łyżki soku z cytryny, sól
Jak przyrządzić?
Umyte i obrane warzywa pokroić w w paski. Gotować na parze. Jeżeli mamy garnki Firmy Zepter, to gotujemy razem, jeżeli nie, to oddzielnie ok. 10 min. Ostudzone warzywa układamy na półmisku, posypujemy oliwkami i orzechami z kardamonem. Pozostałą część orzechów ucieramy z olejem, dodajemy do smaku sok z cytryny i pieprz i otrzymanym sosem skrapiamy warzywa:)Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
prosty sprzęt używany w kuchni:)
Jak podawać?
Potrawę podawać na niewielkich owalnych półmiskach, najlepiej białych z niewielkimi ozdobami na brzegach.
Uwagi:
Jako dodatek do potrawy masło czosnkowe.Można również podać lampkę lekkiego białego wina.Gwarantuję, że to bardzo smaczne danie nawet dla zakochanych, do podania przy świecach!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | 1 porcja ok. 290 kcal |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ELA |