Duszone/gotowane ogórki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

4 duże, grube ogórki (tzw. nasienne),
łyżka stołowa masła lub margaryny i łyżka oliwy,
szklanka wody, kostka rosołowa lub maggi
ew. sól, biały pieprz lub papryka do smaku
łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki posiekanego koperku

Jak przyrządzić?

Ogórki obrać, pokroić wzdłuż (jak na pikle), usunąć pestki i gotować na parze kilka minut; po ugotowaniu ogórki nie powinny być zbyt miękkie. Do płaskiego rondla wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać oliwę i masło. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z mąką i połączyć z tym co w rondlu. Bardzo delikatnie podgrzewając i stale mieszając, sos należy doprowadzić do zagęszczenia. Wtedy znów zdjąć z ognia i ostrożnie wkładać do sosu ogórkowe płaty. Doprawić do smaku pieprzem lub papryką, po czym wolniutko raz zagotować. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne przyprawy, to można do sosu dodać trochę musztardy lub chrzanu ze szczyptą cukru.

Potrzebne przybory:

nóż, łyżka drewniana (do sosu) i mniejsza metalowa (wygodna do usuwania pestek z ogórków),płaski garnek lub rondel

Jak podawać?

Ogórki gotowane/duszone można podawać z ziemniakami puree lub ryżem – wszystko razem polane tym śmietanowym sosem i posypane siekanym koperkiem.

Uwagi:

Jest to potrawa raczej delikatesowa, smaczna i mało znana. Małe ogórki, obrane wypestkowane i przepołowione wzdłuż można również ugotować na parze lub w b. małej ilości wody na półtwardo, a po ostudzeniu napełniać te "łódeczki" pasztetem (z kroplą keczupu) lub farszem szynkowym (z majonezem) i podawać jako zakąskę.

5.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt3 zł
AutorRoman Wers

Duszone/gotowane ogórki: Podobne przepisy

Duszone/gotowane ogórki: wypróbuj również

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Ogórki konserwowe

... na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią niezastąpione źródło wielu witamin. Zobacz, jak w łatwy i szybki sposób, możesz je samodzielnie przygotować. ... na zimę warzyw są zielone ogórki gruntowe, które stanowią niezastąpione ...

dawno temu

Przystawka z ogórków - efektowna i pyszna

... Przystawka na imieniny... myślisz, myślisz i nic ciekawego nie przychodzi ci do głowy. A ogórki? Zbyt pospolite? A może ogórki faszerowane? To już zupełnie co innego. Przeczytaj jakie pyszności będą się w nich kryły, a nie będziesz już miała ...

dawno temu

Ryba duszona w śmietanie

... Ryba duszona w śmietanie to świetny przepis dla wszystkich, którzy zupełnie nie mają czasu na gotowanie. Zrobienie tego smacznego dania nie wymaga żadnego wysiłku i trwa dosłownie kilka minut ... . Właściwie o wiele więcej czasu zajmuje ...

dawno temu

Ogórki kiszone - właściwości

... Kiszone warzywa świetnie pasują jako przystawka do dań z grilla. Zielone ogórki nadają się do tego idealnie. Ponoć znane są one ze swoich właściwości odchudzających. Aby jednak dowiedzieć ... zwłaszcza w soku z ogórków kiszonych. Jego picie ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... i duszenia) 30-80% zawartych w produktach ...

dawno temu

Szybka i smaczna surówka z ogórka

... Kto z nas nie lubi ogórka? Jest nie tylko bardzo smaczny, lecz także niskokaloryczny – w 96% składa się z wody. Warzywo to jest źródłem witaminy K oraz w mniejszym zakresie witamin A, C i B6 ... . Dostarcza organizmowi minerałów, takich jak ...

dawno temu

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... do gotującej ...

dawno temu

Duszony łosoś

... Bezspornie łosoś uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera uzdrawiające tłuszcze i co ważne, obala mit dotyczący zdrowego jedzenia. Smaczne i zdrowe może iść w parze, a na dowód przepis na duszonego łososia z jabłkiem i ...

dawno temu

Wyrzucasz obierki od ogórka? To błąd!

... Obierasz ogórki ze skórki, a następnie wyrzucasz ją do kosza? Marnujesz tym samym skuteczną broń przeciwko owadom. Mowa o pożytecznych, ale jednocześnie denerwujących mrówkach, które lubią zalegnąć się w naszym domu. Zobacz, co możesz ...

dawno temu

Gotowane jabłka - pyszny deser

... Jabłka gotowane w winie – oto pomysł na pyszny deser. Nie będziesz żałowała, że go przygotowałaś, bo naprawdę wart jest grzechu. Dodatkowym plusem jest stosunkowo nieduża ilość kalorii, przynajmniej w porównaniu z lodami czy bitą śmietaną. ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Duszone warzywa na zdrowie

... Duszone warzywa to doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Tę wegetariańską potrawę przygotowuje się bardzo szybko i zwykle wszystkim smakuje, z wyjątkiem osób ... pokrój je w kostkę i wrzuć do cukinii. Krok 4 Do tej pory ...

dawno temu

Jak gotować na parze?

... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne i puszyste placki drożdżowe, ze swej natury gotuje się, wykorzystując parującą wodę. Istnieją jednak produkty, które zazwyczaj przygotowujemy w inny sposób ... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. ...

dawno temu

Poznaj nieznane dotąd właściwości zdrowotne zielonego ogórka

... Wbrew pozorom, zielony ogórek to nie tylko doskonały w smaku dodatek do sałatek. Warzywo to stanowi źródło cennych dla organizmu składników. Regularnie spożywane może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jakich? ... uniknąć kaca następnego dnia ...

dawno temu

Gotowanie z robotem

... Japończycy nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Tym razem, stworzyli gotującego robota. Jeśli nie lubisz gotować, bądź też kompletnie się na tym nie znasz, a za to jesteś „geekiem” do kwadratu ...

dawno temu

Gotowanie w Kopenhadze

... Dieta Kopenhaska jest zainteresowanym sposobami odchudzania doskonale znana. A czy znacie festiwal Kopenhaskie Gotowanie? Jeśli nie – najwyższa pora to nadrobić. Są bowiem imprezy ... , na których miłośników kuchni nie powinno zabraknąć. Do ...

dawno temu

Właściwości ogórka

... oraz ze skłonnościami do wyprysków. Sok z ogórków znany jest przede wszystkim z właściwości oczyszczających i rozjaśniających. Chcesz nadać skórze blasku i odświeżyć ją po tygodniowej męce w biurze? Zrób maseczkę z ogórka! ... Cudowne ...

dawno temu

Jak długo powinno się gotować jajka?

... Niektórzy uważają, że gotowanie jajek jest tak proste, jak ugotowanie wody. Często jednak okazuje się, że mamy problem z dokładnym określeniem, jak długo powinno się gotować jajko na miękko, jak długo na twardo i zazwyczaj wychodzi pomiędzy. ... ...

dawno temu

Powiązane Tematy