Składniki:
obojętnie jaka ryba (filety), olej, zioła, cebula, śliwki suszone, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrażamy, jeśli była zamrożona, nacieramy ją solą i pieprzem i oprószamy ziołami (oregano, bazylia itd. lub po prostu mieszanka ziół do ryb). Cebulę kroimy na pół i połówki na plasterki. Ułożoną wcześniej rybkę na folii aluminiowej polanej kilkoma kroplami oleju (żeby się nie przypaliła) obkładamy cebulką, a obok ryby układamy kilka śliwek. Zawijamy folię "ku górze", by łatwiej było potem sprawdzić jej stan. Ryba piecze się średnio 20-25 minut. Należy to po prostu sprawdzać co jakiś czas.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo pyszna, czuć będzie śliwki i zioła, polecam zjedzenie śliwek - są bardzo smaczne. Można polać rybę sosem czosnkowym. Robię go tak: kubek jogurtu naturalnego + 2 łyżeczki majonezu + sól + pieprz + 1 lub 2 ząbki czosnku. (
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zależy od ilości ryb |
Kaloryczność | mało |
Autor | Ania |