Składniki:
ryż pełnoziarnisty 2 szklanki, pieczarki 30 dag, 4 papryki (duże), pomidor, szklanka bulionu, bazylia (najlepiej świeża), oregano, siekana pietruszka - pół pęczka, szczypta pieprzu, starta grubo mozzarella, starty drobno parmezan
Jak przyrządzić?
Papryki umyć w ciepłej wodzie, odkroić wieka, usunąć wnętrze i czubek łodygi.Ryż ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w kostkę, dusić na łyżce oliwy z oliwek - pod koniec dodać pokrojony w kostkę pomidor, posiekaną bazylię, oregano i pietruszkę - dusić, aż zgęstnieje.Do pieczarek dodać ryż i połowę mozzareli,farszem napełnić papryki, na górze posypać mozzarellą i parmezanem, przykryć wiekami, ozdobić listkami bazylii.Papryki ustawić pionowo w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem.Wstawić do piekarnika, szybkowaru lub mikrofali, gotować, aż papryka będzie miękka, a ser się zapiecze.
Jak podawać?
Podać na talerzu posypanym świeżą bazylią, polać sosem (pozostałym po wyjęciu papryk z naczynia), posypać parmezanem.
Uwagi:
Lekka i zdrowa kuchnia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | mak125 |