Makaron z brokułami (autor Wiesław)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 średni lub duży brokuł, 30 dag makaronu grube rurki (penne jest najlepszy), puszka zielonego groszku konserwowego (ok. 240 g, po osączeniu), 80 ml oliwy z oliwek, 4 posiekane ząbki czosnku, szczypta chili (dość spora), sól, pieprz cayenne, 15 dag świeżego tartego parmezanu

Jak przyrządzić?

Łodygi (te mniejsze) brokułów obrać, pokroić w drobne plasterki, różyczki kwiatów podzielić. Następnie rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, następnie pokrojone łodyżki kwiatów brokułów, doprawić sproszkowanym chili, smażyć i mieszać przez 3-5 minut. Dodać różyczki kwiatów, smażyć nadal i mieszać. Jednocześnie gotować makaron, dodając do wrzącej wody łyżeczkę soli. Po chwili dolać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z brokułami, zamieszać, dodać odsączony z zalewy zielony groszek konserwowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać posypany parmezanem i pieprzem cayenne (uważnie z dawkowaniem pieprzu, by nie przesadzić, bo potrawa może być za ostra). Życzę smacznego !

Uwagi:

Można posypać potrawę świeżo pokrojonymi listkami bazylii.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł
AutorWiesław

Makaron z brokułami (autor Wiesław): Podobne przepisy

Makaron z brokułami (autor Wiesław): wypróbuj również

Powiązane Tematy