Składniki:
2 żółtka, 2 pęczki szpinaku, twarożek mielony ok. 40 dag, bułka tarta, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 150 g masła, ser parmezan do posypania
Jak przyrządzić?
Szpinak posiekać drobno, wrzucić do gotującej się wody, gotować 2 min, odcedzić. Można jeszcze raz posiekać, ma być dobrze rozdrobniony. Wymieszać mielony twaróg z 2 jajkami, dodać bułki tartej tyle, aby była konsystencja ciasta nadającego się na kluski kładzione łyżką, dodać posiekany szpinak, doprawić przyprawami. Na gotującą się wodę wkładać kluski wielkości małej łyżeczki, ugotowane wypłyną na powierzchnię wody. Na patelni rozpuścić masło. Wyjęte kluski kłaść na talerz, polewać masełkiem, posypać parmezanem. Są pyszne szczególnie teraz, na wiosnę, polecam i życzę smacznego.
Jak podawać?
Na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Halina |