Składniki:
2 cebule, 2-3 marchewki, 2-3 pietruszki, 1 nieduży seler, por, średnia główka kapusty. Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, Warzywko, olej lub oliwa do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Warzywa korzenne zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w paseczki. Wrzucić do cebuli podsmażyć, dodać kapustę poszatkowaną. Wymieszać, podlać troszkę wodą, dodać ziele, liść Warzywko i poddusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
głębsza patelnia, tarka, nóż, łyżka
Jak podawać?
Flaczki są przepyszne same, ale można podawać jako danie obiadowe, np. z ryżem (lub ziemniakami) i piersią kurczaka.
Uwagi:
Nie dusić za długo, żeby nie było zbyt rozgotowane.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ania z Gorzowa |