Składniki:
8 filetów pangi (może być też sola),
sok z 2 cytryn,
pęczek kopru,
pęczek pietruszki,
pęczek drobnego szczypiorku,
pieprz cytrynowy lub mieszanka pieprzu czarnego,
starta skórka z 2 cytryn,
masło - 8 łyżeczek.
Sos:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki,
masło - duża łyżka,
obrana skórka z 1 cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Filety rozmrozić,każdy z filetów posmarować 1 łyżeczką masła,skropić cytryną i pieprzem. Natki posiekać, wymieszać.Obficie posypać filety z jednej strony,zwinąć filety ciasno w ruloniki i każdy filet szczelnie w folię aluminiową. Ułożyć w parowarze obok siebie zamknięciem folii do góry.Gotować ok. 30 minut.Gotowe delikatnie odwinąć, ułożyć na talerzach,polać sosem,posypać siekanym koperkiem, ozdobić cząstkami cytryny.
Potrzebne przybory:
folia aluminiowa
Jak podawać?
Kolorowo: z mieszanką gotowanych jarzyn (marchewka mini, brokuł lub fasolka szparagowa) lub z surówkamii ryżem (mieszanka parboiled + dziki) albo białym z dodatkiem kurkumy.
Uwagi:
Można wykonać dzień wcześniej, po ostudzeniu rozpakować, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać niewielką ilością sosu i zagrzać w mikrofalówce lub piekarniku, posypać koperkiem i podać z resztą sosu w sosjerce.Szybka wersja dla łasuchów: zamiast sosu cytrynowego można serwować, polewając tuż przed podaniem masełkiem z krojonym w plastry lub kosteczkę czosnkiem (czosnku nie rumienić!) i posypać siekanym koperkiem, ozdobić cytryną.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | consultant |