Składniki:
3 szkl. tartej marchewki (cukinii lub jabłek),
4 jaja,
1 szkl. miodu,
1/2 szkl. ciemnego cukru - najlepiej Muscavado,
3/4 szkl. oleju słonecznikowego,
2 szkl. mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
szczypta przyprawy do piernika i soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 szkl. rodzynek,
1/2 szkl. wiórków kokosowych
Jak przyrządzić?
Ubić jaja z cukrem, dodać miód i olej.Osobno połączyć wszystkie sypkie składniki, połączyć wszystko, wyrobić. Dodać tartą marchew, bakalie. Wymieszać.Wylać do natłuszczonej i obsypanej wiórkami kokosowymi prostokątnej blachy. Piec 50 min.
Uwagi:
Warto dodać cukier Muscavado, bo jest świetny i niezwykle aromatyczny, no i zdrowszy.Nie jest taki drogi - koło mnie 1/2 kg kosztuje 7 zł, a nie używa się go dużo.Moje dziecko chętnie je owsiankę słodzoną tym cukrem, ma fantastyczny smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | rufa |