Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
łyżka rozkruszonych drożdzy,
szczypta soli i cukru,
ok. pół szklanki wody.
Mięso:
dwie piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
2 łyżeczki rozmarynu,
2 łyżeczki papryki w proszku,
2 łyżeczki tymianku,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka soli,
troszkę pieprzu.
Sos jogurtowy:
2 jogurty naturalne,
2 łyżki majonezu,
3 ząbki czosnku,
pół świeżego ogórka,
sól i piepsz do smaku.
Warzywa:
pokrojony pomidor,
pokrojony ogórek,
pokrojona cebulka,
pokrojona kapusta pekińska
(ilość - ile się chce).
Jak przyrządzić?
Myjemy kurczaka, kroimy na paski, mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Zostawiamy, aby się wszystko zamarynowało, następnie robimy ciasto prawie jak na pizzę. Bierzemy przesianą mąkę, do tego drożdże, sól, piepsz i wlewamy tyle wody, żeby uformować ciasto. Formujemy i wkładamy do torebki foliowej, odstawiamy na 1,5 godz. do wyrośnięcia.Sos robimy, mieszając wszytkie składniki. Można go odstawić do lodowki.Kroimy warzywka jak w przepisie. 20 min wcześniej przed wyjęciem z folii ciasta nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Wyjmujemy ciasto i robimy placuszki grubości ok. 0,5 cm. Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 5 min. Smażymy mięsko aż do zezłocenia, może być lekko przypalone. Wkładamy placki i pieczemy ok. 6 min, ciasto się musi lekko przyrumienić. Do lekko wystygniętej pity wkładamy wszytko, co jest w przepisie:)Smacznego!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Autor | malinka |