Składniki:
1 kaczka, 1 kg jabłek (tylko szara reneta), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 opakowanie majeranku
Jak przyrządzić?
Kaczkę czyścimy, myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem (przeciętym na pół), solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki. Można nawet na kilka godzin. Przygotowujemy jabłka, kroimy w ósemki (jeżeli małe) lub w szesnastki (większe), dodajemy pozostały majeranek, szczyptę pieprzu i odrobinę soli, mieszamy. Zszywamy szyję kaczki i nadziewamy jabłkami. Pozostałe jabłka, które się nie zmieszczą, pozostawiamy na później. Wkładamy kaczkę do brytfanki, brytfankę do nagrzanego piekarnika do 225 stopni C. Po 5-10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C. Pieczemy około 2 godzin (w zależności od wielkości kaczki). W połowie pieczenia przykrywamy kaczkę bądź folią, bądź pokrywą brytfanki. Około 20 min przed końcem obkładamy kaczkę pozostałymi jabłkami. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos utworzony podczas pieczenia, przecieramy do niego jabłka i podajemy na stół.
Jak podawać?
Do kaczki podajemy żurawinę, pieczone ziemniaki i kapustę czerwona zasmażaną oraz oczywiście sos jabłkowy przygotowany z przetartych jabłek.
Uwagi:
Obowiązkowo czerwone wino (wg gustu: wytrawne lub półwytrawne).
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | pianobar |