Kaczka z jabłkami (autor pianobar)

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kaczka, 1 kg jabłek (tylko szara reneta), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 opakowanie majeranku

Jak przyrządzić?

Kaczkę czyścimy, myjemy, osuszamy i nacieramy czosnkiem (przeciętym na pół), solą, pieprzem oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki. Można nawet na kilka godzin. Przygotowujemy jabłka, kroimy w ósemki (jeżeli małe) lub w szesnastki (większe), dodajemy pozostały majeranek, szczyptę pieprzu i odrobinę soli, mieszamy. Zszywamy szyję kaczki i nadziewamy jabłkami. Pozostałe jabłka, które się nie zmieszczą, pozostawiamy na później. Wkładamy kaczkę do brytfanki, brytfankę do nagrzanego piekarnika do 225 stopni C. Po 5-10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C. Pieczemy około 2 godzin (w zależności od wielkości kaczki). W połowie pieczenia przykrywamy kaczkę bądź folią, bądź pokrywą brytfanki. Około 20 min przed końcem obkładamy kaczkę pozostałymi jabłkami. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos utworzony podczas pieczenia, przecieramy do niego jabłka i podajemy na stół.

Jak podawać?

Do kaczki podajemy żurawinę, pieczone ziemniaki i kapustę czerwona zasmażaną oraz oczywiście sos jabłkowy przygotowany z przetartych jabłek.

Uwagi:

Obowiązkowo czerwone wino (wg gustu: wytrawne lub półwytrawne).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje2
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł
Autorpianobar

Kaczka z jabłkami (autor pianobar): Podobne przepisy

Kaczka z jabłkami (autor pianobar): wypróbuj również

Powiązane Tematy