Składniki:
4 filety z pangi (średnie) lub innej białej ryby.
Wywar:
1 szkl. białego wina,
3 szkl. wody,
trochę octu winnego z białego wina,
biały pieprz,
sól,
ziele angielskie,
liść bobkowy.
Dodatkowo:
żółta i czerwona papryka,
1 fenkuł,
1 pęczek szpinaku,
żelatyna.
Jak przyrządzić?
Zrobić wywar z podanych składników, zagotować. Włożyć rybę i gotować ok. 10-15 min.Wyjąć, osączyć.Paprykę i fenkuł pokroić w drobną kostkę, wrzucić do wrzącej wody, chwileczkę obgotować, osączyć.Obgotować króciutko liście szpinaku.Do wywaru z ryby dodać żelatynę. Ilość wg przepisu.Podłużną foremkę natłuścić.Dno wyłożyć dużymi liśćmi szpinaku, na nich ułożyć kawałki ryby, na to jarzyny, popieprzyć i zalać wywarem z żelatyną. Ułożyć następną warstwę szpinaku, ryb, warzyw, zalewając każdą żelatyną. Na wierzchu ma być ryba. Przykryć ją szpinakiem. Ostudzić i kroić w plastry.
Jak podawać?
Z chłodnym białym winem, bagietką z masłem i zieloną sałatą w sosie winegret.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | lola |