Składniki:
1 koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów,
2-4 ząbki czosnku,
oregano, tymianek,
1-2 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym),
olej słonecznikowy (lub oliwa z oliwek),
starty ser żółty,
makaron
Jak przyrządzić?
Czosnek obrać, pokroić na cienkie płatki, wrzucić na rozgrzany olej, po zrumienieniu zdjąć z patelni. Na zaromatyzowany olej wrzucić koncentrat pomidorowy lub przetarte przez sito pomidory z puszki, doprawić ziołami. Następnie dodać tuńczyka (wraz z całą zawartością puszki), wymieszać, mocno podgrzać. Można także dodać groszek konserwowy, ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewkę, dodać pieprz. Podawać do ugotowanego makaronu, posypać serem.
Uwagi:
Tuńczyk musi być dość dobrej jakości. Potrawa, którą autentycznie jada się we Włoszech.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Natalia |