Składniki:
Ciasto: 9 jaj, 1,5 margaryny, 1,5 szklanki cukru pudru, 1,5 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki mąki pszennej, a dodać ziemniaczanej 2 łyżki), 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
3/4 szklanki cukru, 1/2 l mleka, 1 łyżka mąki, 1 masło, 1 budyń waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ciasto:Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubite białka z 9 jaj, wymieszać. Upiec 4-5 placków jednakowej wielkości.Masa:mleko zagotować z cukrem (trochę zostawić mleka zimnego, aby rozmieszać budyń i mąkę), ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu.Gotową masą przekładać placki, wierzch polać polewą. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | beata |