Składniki:
Ciasto 1:
1 margaryna,
1 szklanka cukru,
4 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka.
Ciasto 2:
5 białek,
15 dag wiórków kokosowych,
1 łyżka octu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Ciasto orzechowe:
20 dag orzechów mielonych,
1 łyżka roztopionego miodu,
6 białek,
2 żółtka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennnej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krem:
0,5 litra mleka,
15 dag cukru,
1 cukier waniliowy,
5 żółtek,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 kostki masła,
4 batony Ikar,
3 łyżki mleka,
galaretka cytrynowa.
Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto 1 (margaryna, cukier, mleko, kakao) zagotować, gdy wystygnie, dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek oraz żółtka. Składniki na cisto 2 ubić jak na biszkopt.Z ciasta 1 i 2 na dwóch blaszkach układać szachownicę i piec ok. 30 min.Ciasto orzechowe ubić jak na biszkopt i upiec.Składniki na krem (mleko, cukier, żółtka, mąka), gdy wystygnie, utrzeć z masłem i podzielić na dwie części. Do jednej dodać batony Ikar rozpuszczone w 3 łyżkach mleka, do drugiej dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody. Ułożyć warstwami: placek szachownica, masa jasna, placek orzechowy, masa ikarowa, placek szachownica.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | agussia |