Sk艂adniki:
10 jaj,
2 galaretki (zielona i czerwona),
1/2 litra 艣mietany krem贸wki,
1/2 szkl. maku,
1 torebka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
2 szkl. m膮ki tortowej,
3/4 szkl. cukru
Jak przyrz膮dzi膰?
8 bia艂ek i 3/4 szkl. cukru zmiksowa膰 na sztywn膮 pian臋, doda膰 1 szkl. m膮ki, 1 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia i 1/2 szkl. suchego maku. Wymiesza膰 wszystko i upiec na pergaminie 20 minut.8 偶贸艂tek, 2 ca艂e jajka i 8 艂y偶ek cukru zmiksowa膰 na puch, doda膰 8 艂y偶ek m膮ki i 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy i zapach rumowy. Wymiesza膰 i piec 20 minut. Po wystudzeniu przekroi膰 na 2 cz臋艣ci d艂ugim i ostrym no偶em.1 szkl. 艣mietany zmiksowa膰 lekko, doda膰 rozpuszczon膮 galaretk臋 czerwon膮 troch臋 ju偶 st臋偶a艂膮 i zmiksowa膰 ze 艣mietan膮.1 szkl. 艣mietany zmiksowa膰 lekko, doda膰 rozpuszczon膮 galaretk臋 zielon膮 troch臋 ju偶 st臋偶a艂膮 i zmiksowa膰 ze 艣mietan膮.Uk艂adanie pi臋ciu warstw do du偶ej blachy:sp贸d 偶贸艂ty,galaretka czerwona zmiksowana,placek makowy,galaretka zielona zmiksowana,placek 偶贸艂ty.
Uwagi:
Galaretki zmiksowane ze 艣mietan膮 od razu wylewa膰 do blachy na ju偶 upieczone i wystudzone placki.Galaretki jak s膮 troch臋 st臋偶a艂e, w po艂膮czeniu z zimn膮 艣mietan膮 lepiej si臋 wi膮偶膮.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | Ida |