Składniki:
10 jaj,
2 galaretki (zielona i czerwona),
1/2 litra śmietany kremówki,
1/2 szkl. maku,
1 torebka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
2 szkl. mąki tortowej,
3/4 szkl. cukru
Jak przyrządzić?
8 białek i 3/4 szkl. cukru zmiksować na sztywną pianę, dodać 1 szkl. mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 szkl. suchego maku. Wymieszać wszystko i upiec na pergaminie 20 minut.8 żółtek, 2 całe jajka i 8 łyżek cukru zmiksować na puch, dodać 8 łyżek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy i zapach rumowy. Wymieszać i piec 20 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 części długim i ostrym nożem.1 szkl. śmietany zmiksować lekko, dodać rozpuszczoną galaretkę czerwoną trochę już stężałą i zmiksować ze śmietaną.1 szkl. śmietany zmiksować lekko, dodać rozpuszczoną galaretkę zieloną trochę już stężałą i zmiksować ze śmietaną.Układanie pięciu warstw do dużej blachy:spód żółty,galaretka czerwona zmiksowana,placek makowy,galaretka zielona zmiksowana,placek żółty.
Uwagi:
Galaretki zmiksowane ze śmietaną od razu wylewać do blachy na już upieczone i wystudzone placki.Galaretki jak są trochę stężałe, w połączeniu z zimną śmietaną lepiej się wiążą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Ida |