Składniki:
2 duże selery, 4 średnie marchewki, 1 jajko, bułka tarta, czosnek, 2 średnie cebule, sól, pieprz, sos sojowy, curry.
Sos: jogurt naturalny, czosnek, pieprz, sól, koperek.
Jak przyrządzić?
Na tarce (największe oczka) ścieramy seler i marchewkę. Podsmażamy na oliwie, aż trochę zmięknie. 2 duże cebule kroimy na małą kostkę i też przysmażamy. Gotowe składniki dajemy do miski i przyprawiamy według smaku (curry jest niezbędne), dodajemy czosnek, 1 jajko. Z takiej masy formujemy kotleciki, panierujemy jak mielone i podsmażamy na patelni. Danie można jeść na gorąco, np. z ryżem, lub na zimno. Przepyszne:)Sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i dużą ilością czosnku lub/i koperkiem.Można go podać obok kotlecików, mieszanie zimnego z ciepłym daje bardzo fajny efekt.
Potrzebne przybory:
tarka, nóż, patelnia i miseczka do mieszania
Jak podawać?
Z ryżem na słodko i sosem czosnkowym z jogurtu naturalnego.
Uwagi:
Kotleciki można doprawić na wszelkie sposoby, to zależy od własnego gustu. Ja je robię z przyprawą curry, sosem sojowym i innymi orientalnymi przyprawami. Przeważać musi seler, to on tworzy ten niepowtarzalny smak.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | ADA |