Alpejska zapiekanka ziemniaczana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg ziemniaków, 45 dag białego półtłustego lub chudego sera, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 2 łyżki śmietany lub jogurtu (dla dbających o linię), 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1-2 łyżki keczupu, 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy

Jak przyrządzić?

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półmiękko. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zemleć. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Wymieszać ją z serem i przyprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć połowę ziemniaków, ser, znów ziemniaki, polać śmietaną/jogurtem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 25 min w temp. 160 st. C. Gotowe danie polać keczupem i obficie posypać szczypiorkiem.

Uwagi:

Smacznego :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
AutorZdrowybysiorek

Alpejska zapiekanka ziemniaczana: Podobne przepisy

Alpejska zapiekanka ziemniaczana: wypróbuj również

Powiązane Tematy