Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego,
1-2 cebule,
marchewka,
mąka pszenna,
mąka ziemniaczana,
kasza manna,
olej lub smalec,
pieprz, sól, Jarzynka,
warzywa (seler, pietruszka, szczypiorek itp.),
jajko,
bułka tarta,
koncentrat pomidorowy
Jak przyrządzić?
Pół cebuli kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, sól, pieprz. W oddzielnej misce należy zmieszać kaszę mannę, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną w proporcjach 5:2:1 (w łyżkach) i wsypać do mięsa. Na końcu dodajemy ok. 5 łyżeczek bułki tartej. Lepimy kulki średniej wielkości, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni jak kotlety mielone. Wcześniej należy wstawić ok. 1,5-2 l wody i wrzucić pokrojoną marchewkę i cebulę, dosolić i popieprzyć. Usmażone pulpety wrzucamy do zagotowanej wody i co jakiś czas mieszamy, a po 10 minutach należy dodać przyprawy i Jarzynkę (wg uznania). Dodajemy ze 3-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego. Na koniec należy podsmażyć na patelni z 5 łyżek mąki pszennej i dodać do sosu, aby go zagęścić.
Uwagi:
Można dodać paprykę pokrojoną w kostki i świeże pomidory.Najlepiej smakuje z ziemniakami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | darylka_1 |