Składniki:
4 średnie pomidory,
średnia cukinia (biala),
duża cebula,
czosnek,
koncentrat pomidorowy (duży),
ser mozarella,
mięso mielone 500 g,
makaron świderki (1/2 opakowania),
oliwki zielone,
ewentualnie białe wino (1/2 szklanki),
przyprawy: bazylia, oregano, ziola prowansalskie, papryka czerwona, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Sos: cukinię wydrążyć i pokroić w średnią kostkę, pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Wszystko wrzucić na lekko rozgrzaną, dużą patelnię. Dodać trochę wody, poddusić, następnie dodać przyprawy (wedle preferencji), dusić. Po kilku minutah dodać koncentrat i 1-2 ząbki czosnku, znowu dusić, od czasu do czasu dodając wodę. Kiedy cukinia jest juz miękka, dodać garść oliwek i wino, znowu dusić. Wszystko trwa ok. 20 min. Mięso mielone przyprawić czosnkiem, bazylią, oregano, pieprzem, papryką, wymieszać. Podsmażyć.Makaron lekko podgotować (al dente). Ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować maslem. Układać warstwami: ugotowany makaron, trochę sera, mięsko, trochę sera, sos, i dużo sera.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Podawać na gorąco i w magicznej atmosferze z czerwonym winem i przy świecach... Czosnek to afrodyzjak! Zapiekanka jest świetna, tylko trzeba ją dobrze przyprawić! Smacznego!
Uwagi:
Cukinia w sosie powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | chyba wysoka |
Autor | Indygobebe i Szalamejka |