Składniki:
250 g mąki,
100 g sera miękkiego,
100 ml mleka,
75 g rodzynek,
25 g cukru,
garść drobno posiekanych orzechów, kokosu (zarumienić na patelni).
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do miski, dodać ser i mieszać do całkowietgo połączenia składników, dodać cukier i ponownie mieszać.
Pośrodku wykonać "dziurę" i stopniowo, stale mieszając dolewać 100 ml mleka, do uzyskania miękkiego ciasta.
Dodać rodzynki.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto możliwie rozwałkować na grubość około 2 cm i wykrawać z niego krążki. Wierzch każdego posmarować mlekiem, posypać orzechami i kokosem. Piec przez 15-20 minut, aż wyrosną i się zarumienią.
Jak podawać?
Podawać z jogurtem albo z nutellą. Na gorąco.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Emilka |