Składniki:
3 duże jajka,
115 g cukru,
115 g mąki pszennej,
1 łyżka gorącej wody,
garść rodzynek, orzechów, suszonych owoców (może być tzw. mieszanka studencka),
1/2 kg kukułek,
pół szklanki wody,
200 ml naturalnego jogurtu,
1 łyżeczka esencji migdałowej,
15 g prażonych migdałów, kokosu,
1 łyżeczka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Jaja, cukier zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wodę. Masę podzielić na dwie części, każdą piec przez 8-10 minut na złoty kolor. Upieczone biszkopty przenieść na kawałek pergaminu, owinąć ściereczką i ostudzić. Wodę zagotować, wyłączyć gaz, wrzucić do garnka kukułki i rozpuścić je. Do gorącej masy kukułkowej wsypać bakalie i wymieszać. Na blaszce wyłożyć 1 warstwę biszkoptu, na to wylać bakalie połączone z masą kukułkową, przykryć 2 wartwą biszkoptu. Wierzch posmarować jourtem wymieszanym z esencją migałową, posypać migdałami i kokosem oraz cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Autor | Emilka |