Składniki:
225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki imbiru mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 175 g cukru, 225 g marchwi startej odciśniętej, 60 g rodzynek, 2 jajka roztrzepane, 3 łyżki oleju, sok z 1 pomarańczy.
Polewa: pół kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, łyżka wody.
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mielony imbir oraz sól przesiać do miski. Dodać cukier, marchew i rodzynki. Wymieszać. Jajka ubić z olejem i sokiem. Wlać do ciasta. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do formy i piec 70-75 minut.Polewa: wszystkie składniki zagotować.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | Emilka |