Składniki:
2 - 3 średnich ziemniaków,
1 mała cebulka,
1 jajko,
1 czubata łyżka mąki,
1 kiełbaska (ew. resztki wędlin),
żółty ser,
sól do smaku, tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Przygotować masę na placek: ziemniaki i cebulkę zetrzeć na drobnej tarce, wbić jajko, wsypać mąkę i sól, wszystko razem wymieszać. Wędlinę zetrzeć na grubszej tarce. Patelnię lekko natłuścić (chodzi o to, żeby placek nie pływał w tłuszczu), wylać całą masę ziemniaczaną, posypać wędliną i smażyć pod pokrywką (placek smażymy po jednej stronie). Gdy spód się zarumieni, a wierzch się zetnie, posypać tartym serem, smarzyć jeszcze chwilę pod pokrywką, aż ser się rozpuści i GOTOWE!
Jak podawać?
Oprócz wędliny możemy dać pieczarki, oliwki, paprykę - to na co mamy ochotę. Można polać jakimś sosem - my jemy z ketchupem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Moro |