Składniki:
- 4 szkl. mąki,
- 1 kostka margaryny,
- 4 żółtka,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 torebeczkę cukru waniliowego,
- pół szklanki cukru,
- 5 łyżek śmietany gęstej i aromat waniliowy,
- 1,5 kg jabłek obojętnie jakich oraz cynamon.
Jak przyrządzić?
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier i cukier waniliowy następnie żółtka, margarynę i śmietanę a na samym końcu aromat i wszystko wymieszać. Jabłka utrzeć na tarce. Ciasto podzielić na 2 cześci. 1 cześć rozwałkować i położyć na wysmarowanej blaszce na to kładziemy jabłka posypane cynamonem, a następnie zakrywamy jabłka 2 częścią ciasta. Czas pieczenia ciasta w piekarniku elektrycznym wynosi 45 minut w temperaturze 150C.
Potrzebne przybory:
Stolnica tarka wałek do ciasta.
Jak podawać?
Pokroić w kwadraty i posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | GRAŻKA |