Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,v
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka białej oranżady,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- +2 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.
Jak przyrządzić?
Oddzielić białka od żółtek.Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.Wymieszać z żółtkami, mąką, wymieszaną z proszkiem. Wlać oranżadę i olej, dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Podzielić masę na pół(rozlać do dwóch garnków). Do jednego garnka dodać 2 łyżki mąki, do drugiego 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dużą formę tortową (okrągłą) lub 2 formy keksowe. Nalewać łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę. Piec 40-60 min. Sprawdzać wykałaczką, czy po środku ciasto jest upieczone...
Uwagi:
Smacznego!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Autor | 100krotka |