Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 małe jogurty naturalne,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- sól.
Masa szpinakowa:
- 0,5 kg mrożonego szpinaku,
- 1 opakowanie fety,
- śmietana 18%,
- sól czosnkowa (+ ew. świeży czosnek),
- garść startego żółtego sera,
- 2 jajka.
+ Starty żółty ser do posypania.
Jak przyrządzić?
Wymieszać wszystkie składniki ciasta, zagnieść.Rozmrozić szpinak, dusić kilka minut pod przykryciem, dodać sól czosnkową i śmietanę, ostudzić. Dodać pokrojoną w kostkę fetę, żółty ser i jajka, wszystko dokładnie wymieszać.Tortownicę wysmarować oliwą, wykleić ciastem i piec ok. 15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę szpinakową i piec ok. 20-25 min. 5 min przed końcem pieczenia posypać tartę żółtym serem.
Jak podawać?
Na ciepło. SMACZNEGO!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Ola |