Składniki:
1 kg szpinaku, 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej średniej, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, kilka ząbków czosnku, cebula, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, włożyć pod poduszkę aby doszła. Oczyszczony szpinak wrzucić na 5 min. na wrzątek. Odcedzić,wystudzić i posiekac na desce. Na patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulę, dołożyć kaszę, szpinak i poddusić cały czas mieszając około 5 min. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wcisnąć czosnek i dodać masło dla podniesienia smaku.
Jak podawać?
Podawać z jajkiem sadzonym lub jako samodzielne danie.
Uwagi:
Przepis opiera się na oryginalnym z kuchni podlaskiej, oczywiście dotyczył on lebiody a nie szpinaku. Jest to propozycja szczególnie dla osób,które nie przepadają za szpinakiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Maria |