Składniki:
1 kapusta pekińska,
1 puszka kukurudzy,
1 słoiczek konserwowej cebulki,
słoiczek ogórków konserwowych, 2 papryki: zielona i czerwona,
słoiczek pikantnego keczupu i mały słoiczek majonezu, można dodać wędzoną pierś kurczaka, ale niekoniecznie.
Jak przyrządzić?
Układać warstwowo część poszatkowanej kapusty pekińskiej i na to kukurydzę, następnie pokrojone w kosteczkę cebulki konserwowe, na to pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe, następnie pokrojone w drobne paseczki papryczki. Później ewentualnie warstwa pokrojonego w kostkę kurczaka. Zalewamy to keczupem, na keczup wylewamy majonez i przykrywamy to resztą poszatkowanej kapusty pekińskiej. Sałatki nie mieszamy.
Potrzebne przybory:
miska, najlepiej szklana, żeby było widać kolory w naszej sałatce, deska i nóż do krojenia
Jak podawać?
Przed podaniem schłodzić w lodówce, podawać jako dodatek do mięs, ale też jako osobne danie.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Justyna |