Składniki:
kiełbasa np. żywiecka lub inna do smażenia, olej lub oliwa, cebula, przecier pomidorowy mały (1/2), keczup do smaku, papryczka konserwowa, przyprawy (bazylia, oregano, pieprz ziołowy i czarny, sól), 2 średnie ząbki czosnku, makaron wg uznania (nitki lub spaghetti), woda, ser żółty do posypania
Jak przyrządzić?
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w cienkie talarki lub kostkę. Dodać papryczkę posiekaną i cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula i papryka zmiękną. Dolać powoli pół szklanki wody (w zależności od tego, ile chcemy sosu). Gdy zacznie wrzeć, dodać przecier, keczup (ok. 3 łyżek), posiekany czosnek i przyprawy do smaku. Jeżeli sos jest za kwaśny, dodać odrobinę cukru. Do odcedzonego i ostudzonego makaronu w salaterce wlać sos i wymieszać. Można również podać na osobnych talerzach. Posypać po wierzchu serem. Polecam, smacznego!
Uwagi:
Kiełbasę można zastąpić podsmażonym mięsem mielonym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | INA |