Składniki:
około 20-30 dag żółtego groszku polnego, 3 marchewki, zieminiaki, kostka rosołowa lub vegeta, wędzony boczek, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy kostkę rosołową, pokrojone w kostkę ziemniaczki, startą na tarce na dużych oczkach marchewkę. Gotujemy jakieś 30 minut, aż ziemniaki trzoszkę zmiękną. W międzyczasie gotujemy żółty groszek do miękkości. Następnie miksujemy go razem z wodą, w której się gotował. Odstawiamy.Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie, wrzucamy do garnka pokrojony w paseczki boczek wędzony. Nie podałam dokładnie ile, bo każdy dodaje różne ilości. Ja np. dodaję tak około 30 dag (czasami oprócz boczku dodaję także wędzoną kiełbaskę). Po chwili wlewamy zmiksowany żółty groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek i duużo majeranku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe. W całym domu unosi się zapach tej zupki, mniam :)
Potrzebne przybory:
duży garnek, mikser - do rozdrobnienia grochu na papkę,łyżka, nóż, deska do krojenia
Jak podawać?
Podawać z chlebem.
Uwagi:
Zupa powinna wyjść "lekko zagęszczona". Zależy to oczywiście od ilości groszku. Jeśli chodzi o ilość boczku czy czosnku, to każdy dodaje według uznania.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | córka żołnierza |