Składniki:
4 młode kalarepki, pół szklanki kaszki kuskus, 4 łyżeczki bulionu wegetariańskiego, pieprz czarny mielony
Jak przyrządzić?
Kalarepki obrać, odciąć z góry plasterek i wydrążyć je, tak żeby pozostały ścianki grubości 1 cm. Do połowy wydrążonej kalarepki wsypać kaszkę kuskus i wlać odrobinę wody, posypać bulionem i pieprzem. Przykryć je czapeczką, włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować, aż zmiękną, ok. 20 min. W tym czasie kaszka napęcznieje i urośnie.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania na parze, nóż, łyżeczka do wydrążenia
Jak podawać?
Można je podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | wspaniała |