Składniki:
filet z łososia,
czosnek,
masło,
przyprawy do ryb,
sól i pieprz,
sok z cytryny
Jak przyrządzić?
Łososia natrzeć przyprawami, obsypać kawałkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i obłożyć kawałkami masła. Odstawić, najlepiej na godzinę, w chłodne miejsce, by mięso ryby przeszło wszystkimi przyprawami. W garnku do gotowania na parze (najlepiej na dołączonej wkładce) układać mięso i gotować, po 4 min z każdej strony.
Potrzebne przybory:
Parowar, ale równie dobrze można tę potrawę przygotować w mikrofalówce bądź w piekarniku pod folią aluminiową.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z sosem tzatziki i młodymi ziemniaczkami. Do tego wytrawne lub półwytrawne winko, świeczki i już:)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | juta |