Składniki:
4 filety z łososia,
pęczek szpinaku,
kawałek korzenia imbiru,
kilka ząbków czosnku,
kilka plasterków cytryny.
Sos:
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1,5 łyzeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
trochę sosu chili
+ posiekany szczypiorek i prażone ziarno sezamowe.
Jak przyrządzić?
Płaskie naczynie do gotowania na parze wyłożyć świeżymi listkami szpinaku, posypać posiekanym świeżym imbirem i czosnkiem.Na tym ułożyć filety z łososia bez skórki.Każdy filet pokryć posiekanym imbirem i czosnkiem, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny ze skórką.Szczelnie przykryć, gotować 8 min.Po ugotowaniu rybę i szpinak polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym ziarnem sezamu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | rufa |