Składniki:
ok. 30 dag szynki (typu babuni),
ok. 15-20 dag sera żółtego,
3 jajka,
1 puszka kukurydzy,
szczypiorek,
majonez,
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Szynkę i ser żółty (może być np. gouda) pokroić w kostę. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do poprzednich składników. Szczypiorek pokroić i dodać do reszty. Dodać odrobinę pieprzu i majonez - wymieszać, aby składniki się połączyły. Przed dodaniem soli proponuję najpierw spróbować.
Potrzebne przybory:
miska, deska do krojenia, nóż
Jak podawać?
Ja podaję w przezroczystej misce.
Uwagi:
Proponuję szynkę typu babuni - dzięki temu, że jest ona wędzona, nadaje ciekawego smaku sałatce.Proporcje składników są podane orientacyjnie. Przyznaję, że ja zawsze dodaję je w ilościach "na oko".Robię ją już dosyć długo i zawsze wszystkim smakowała. Może i komuś z Was przypadnie do gustu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Monika |