Składniki:
opakowanie krewetek w zalewie (średnie), puszka kukurydzy, 2 woreczki ryżu, świeży ogórek średniej wielkości, świeży koper (około pół pęczka), 3 łyżki majonezu light, sól, pieprz do smaku, cytryna
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odstawić do wystudzenia.Krewetki odcedzić z zalewy. Można je lekko skropić sokiem z cytryny.Kukurydzę odsączyć z zelewy, ogórek (można obrać, ale nie trzeba, jak kto lubi) pokroić w cienkie półplasterki, koperek drobno posiekać.Wszystkie składniki wymieszać delikatnie. Posypać do smaku solą i pieprzem, można odrobinę skropić całość sokiem z cytryny. Wymieszać z majonezem.Odstawić na ok. 1 godz. do lodówki, żeby sałatka się schłodziła i "przegryzła".Smacznego!
Uwagi:
Sałatka prościutka i pyszna. Doskonała jako lekki posiłek w ciepłe dni.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | kobietka |