Składniki:
4 kalarepki,
2 marchewki,
2 łyżki groszku konserwowego,
2 łyżki kukurydzy konserwowej,
1/2 papryki,
1 pomidor,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
natka pietruszki,
2 łyżki tartej bułki,
1 jajko,
sól, pieprz,
starty żółty ser
Jak przyrządzić?
Kalarepki oczyścić, starannie umyć, odkroić wierzchnią część, wydrążyć miąższ, pozostawiając ścianki o grubości 1 cm. Miąższ i młode listki drobno pokroić. "Skorupkę" posolić. Marchewki pokroić w kostkę (lub młodziutkie w plasterki). Wymieszać posiekaną kalarepę z marchewką, odsączonym groszkiem i kukurydzą. Pomidory i paprykę pokroić i dodać do warzyw, przyprawić do smaku, połączyć z bułką tartą, jajkiem i posiekaną natką. Napełnić kalarepki masą warzywną i gotować w paroważe 20-30 min.
Jak podawać?
Przed podaniem posypać odrobiną sera.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | agawi |