Składniki:
Ser typu camembert,
2 małe cukinie,
2 marchewki,
świeże zioła do dekoracji.
Marynata:
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
1/3 szklanki octu winnego lub soku z cytryny,
sól, pieprz, bazylia, tymianek i estragon.
Jak przyrządzić?
Oliwę wymieszać z octem winnym lub sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Swieże zioła dokładnie umyć, osączyć, posiekać, suszone pokruszyć, połączyć z oliwą, wymieszać. Ser pokroić na słupki grubości 1 cm. Marchewkę oczyścić, umyć, oskrobać, pokroić wzdłuż na cienkie (1-2 mm) paski. Cukinię umyć, odciąć końcówki, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Serowe wałeczki zawijać w plaster marchwi, cukinii, spiąć wykałaczką. Koreczki włożyć do marynaty, wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Wyjąć z zalewy. Wstawić na 5 min do parowaru (tak by marchewka była półtwarda) i... Smacznego!
Uwagi:
Tak samo dobrze wychodzą na grillu :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | alkadia |