Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
20 dag masła,
5 dag cukru pudru,
cukier,
2 żółtka,
2 łyżki gęstej śmietany,
szczypta soli.
Nadzienie:
50 dag jabłek,
lukier.
Jak przyrządzić?
Mąkę posiekać z masłem. Wsypać cukier, wbić żółtka, wlać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 min.Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem pudrem.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć kółka lub kwadraciki, na każdym połozyć łyżeczkę nadzienia, skleić pierożki.Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec na rumiano w temp. 200 st. C.Polukrować, włożyć do pergaminowych foremek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Aniołek |