Dania z drobiu goszczą na naszych stołach, bo są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. Dla mnie najbardziej apetyczne i nietuczące są piersi kurczaka. Odpowiednio podane, w aromatycznej, wymyślnej panierce trafią w gust każdego domownika, będą smakować również zaproszonym gościom.
Składniki:
1 kg piersi kurczaka,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki oliwy,
15 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,
3 łyżki bułki tartej,
3 łyżki mąki,
2 jajka,
łyżka miodu,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi umyć, oczyścić, podzielić na porcje i delikatnie rozbić tłuczkiem, formując nieduże kotlety.
Mięso przyprawić papryką, solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek, oliwę i miód.
Wszystko wymieszać tak, żeby mięso pokryło się marynatą.
Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Orzechy i migdały drobno pokruszyć lub zemleć w młynku.
Tak przygotowane orzechy i migdały połączyć z bułką tartą.
Jajka rozkłócić widelcem.
Kotlety obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i panierce orzechowo- migdałowej.
Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać gorące z warzywami, ziemniakami lub kopytkami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |