Bazą karnawałowych przystawek są cieniutko pokrojone plastry szynki parmeńskiej i serek mascarpone, reszta składników zależy od siły wyobraźni i ulubionych smaków. Ja zapakowałam do karnawałowej paczuszki suszone figi, chili, ciemne winogrona, pomidorki koktajlowe, czerwony pieprz, bazylię, szczypiorek i szałwię. Oczywiście nie wszystko na raz. Zawinięte w szynkę smakołyki tworzą zgrabną paczkę, którą łatwo jeść palcami. Zgodnie z zasadą finger food cała od razu mieści się w buzi. W towarzystwie wytrawnego wina to może być przebój karnawałowej imprezy.
Składniki:
kilka plasterków szynki parmeńskiej, po dwa na jedną przystawkę,
kilka łyżeczek serka mascarpone,
ciemne winogrona,
pomidorki koktajlowe,
szczypiorek,
listki suszonej szałwii,
czerwony pieprz,
listki bazylii,
suszone figi,
papryczka chili.
Jak przyrządzić?
Cienko pokrojone, bez skóry i częściowo bez tłuszczu (tak powinny być przygotowane już w sklepie, w którym kupujemy szynkę) plastry szynki parmeńskiej rozwijamy delikatnie na talerzu.
Na środek plastra wykładamy łyżeczkę serka mascarpone.
Do wypełnienia wybieramy składniki takie, jakie lubimy.
Moje paczuszki to:
1. Ciemne winogrona w całości.
2. Pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół) plus porwany szczypiorek.
3. Listki suszonej szałwii.
4. Listki bazylii plus czerwony pieprz (może być też suszona czerwona papryka).
5. Suszone figi pokrojone na kawałki.
6. Papryczka chili bez pestek, posiekana.
Po wypełnieniu, zawijamy szynkę i owijamy kolejnym plastrem, jak paczkę.
Nie może być za duża, powinna łatwo wpadać do dłoni i w całości mieścić się w buzi, zgodnie z zasadą jedzenia palcami.
Jak podawać?
Podajemy z wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Ja wybieram białe, ale do czerwonego mięsa bardziej pasuje czerwone.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |