Kiedy odkrywamy, że nasze pieczywo utraciło już znamiona pierwszej młodości, nie martwy się. Naszym sprzymierzeńcem, szczególnie zimową porą, jest czosnek! Z odrobiną masła i ulubionymi ziołami zamieni „taki sobie” chleb lub bułkę w wyśmienity dodatek czy przekąskę. Ciepłe, pachnące pieczywo w środku zimy. Nikogo chyba nie trzeba do tego zachęcać.
Składniki:
Chleb lub bułka,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonych ziół (np. tymianek, bazylia, rozmaryn),
2 łyżki masła.
Jak przyrządzić?
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Chleb nacinamy nożem tak, by utworzyć szpary, ale nie przeciąć go do końca.
W powstałe otwory nakładamy masło, czosnek i zioła.
Wstawiamy chlebek do piekarnika na ok. 10-15 minut, pilnując by czosnek się nie przypalił.
Jak podawać?
Podajemy gorący, od razu po wyjęciu z pieca.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |