Tradycyjna kuchnia chińska związana jest ściśle z medycyną. Każde danie, każdy składnik ma znaczenie dla zdrowia człowieka. Zimą, gdy organizm potrzebuje rozgrzewających potraw, warto czerpać z kulinarnej wiedzy Chińczyków. Zupa na bazie bulionu i jajek to standard kuchni azjatyckiej. Dodatek wódki nie tylko wzmocni smak zupy, ale spowoduje, że jej odżywcze składniki zostaną szybko wchłonięte przez organizm. Rozgrzeje i wznieci apetyt na drugie danie.
Składniki:
1 puszka kukurydzy,
1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki),
2 łyżki sake (lub czystej wódki),
2 jajka,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
szczypta imbiru,
1/2 łyżeczki pieprzu,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól.
Jak przyrządzić?
Bulion podgrzewamy w rondlu.
Dodajemy do niego kukurydzę i imbir.
Na wolnym ogniu doprowadzamy bulion do wrzenia.
Do miseczki wlewamy dwie łyżki wody i rozrabiamy w niej mąkę kukurydzianą.
Dolewamy tam wódkę i mieszamy.
Dodajemy całość do zupy, mieszając.
Gotujemy ją na wolnym ogniu, a kiedy się zagotuje, odstawiamy.
Jajka roztrzepujemy widelcem i powoli wlewamy do zupy cały czas mieszając.
Przyprawiamy solą i pieprzem, i ewentualnie imbirem, by była pikantna.
Jak podawać?
Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |