Mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. I jak co roku męczy nas pytanie. Kupić czy upiec? Może tym razem upiec, zwłaszcza, że kupne bywają zwykle takie sobie. Warto więc zadbać o jego jakość pilnując proporcji między mąką a masłem, a także używając prawdziwego masła. Bardzo się tu przyda rytuał, który znają wszyscy wielbiciele kajmaku, czyli wielogodzinne gotowanie zamkniętej puszki z mlekiem skondensowanym. Czym dłużej męczymy puszkę, tym smaczniejszy i gęstszy wyjdzie kajmak.
Składniki:
15 dag cukru pudru,
20 dag masła,
35 dag mąki pszennej,
2 żółtka,
szczypta soli,
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, orzechy, itp.).
Jak przyrządzić?
Wieczorem wkładamy do rondla zamkniętą puszkę mleka skondensowanego, zalewamy wodą i gotujemy na malutkim ogniu najlepiej od 4 do 9 godzin.
Następnego dnia rano wyjmujemy puszkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Na stół lub stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło oraz dwa żółtka i szczyptę soli.
Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Wylepiamy nim nasmarowaną małą ilością masła formę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Chłodną już puszkę z mlekiem otwieramy.
Gęsty kajmak, który znajdziemy w środku, rozsmarowujemy na blacie ciasta.
Wierzch mazurka przyozdabiamy bakaliami.
Jak podawać?
Podajemy, gdy kajmak całkiem zastygnie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |