Łatwy mazurek z kajmakiem

Przepis kulinarny
Łatwy mazurek z kajmakiem Zobacz 5 zdjęć

Mazurka nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. I jak co roku męczy nas pytanie. Kupić czy upiec? Może tym razem upiec, zwłaszcza, że kupne bywają zwykle takie sobie. Warto więc zadbać o jego jakość pilnując proporcji między mąką a masłem, a także używając prawdziwego masła. Bardzo się tu przyda rytuał, który znają wszyscy wielbiciele kajmaku, czyli wielogodzinne gotowanie zamkniętej puszki z mlekiem skondensowanym. Czym dłużej męczymy puszkę, tym smaczniejszy i gęstszy wyjdzie kajmak.

Składniki:

15 dag cukru pudru,
20 dag masła,
35 dag mąki pszennej,
2 żółtka,
szczypta soli,
1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
bakalie (płatki migdałowe, suszona żurawina, orzechy, itp.).

Jak przyrządzić?

Wieczorem wkładamy do rondla zamkniętą puszkę mleka skondensowanego, zalewamy wodą i gotujemy na malutkim ogniu najlepiej od 4 do 9 godzin.

Następnego dnia rano wyjmujemy puszkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Na stół lub stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy miękkie masło oraz dwa żółtka i szczyptę soli.

Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.

Wylepiamy nim nasmarowaną małą ilością masła formę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Chłodną już puszkę z mlekiem otwieramy.

Gęsty kajmak, który znajdziemy w środku, rozsmarowujemy na blacie ciasta.

Wierzch mazurka przyozdabiamy bakaliami.

Jak podawać?

Podajemy, gdy kajmak całkiem zastygnie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Łatwy mazurek z kajmakiem: Podobne przepisy

Łatwy mazurek z kajmakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy