Miła, wytrawna i błyskawiczna przekąska. Zestawienie smaków awokado, tuńczyka i kaparów daje bardzo ciekawy efekt. Łatwo takie danie przygotować, cały proces trwa zaledwie kilka minut, a wynik wykwintny. Kiedy zapraszamy gości, a czasu na długie pitraszenie mamy niewiele, taka przekąska to dobre rozwiązanie.
Składniki:
3 dojrzałe awokado,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki kaparów,
2 łyżki soku z cytryny,
kilka listków zielonej pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Rybę odsączamy z sosu i przekładamy na talerz.
Rozdrabniamy ją widelcem.
Dodajemy część soku z cytryny, kapary, majonez i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Awokado obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy pestkę i skrapiamy resztą soku z cytryny.
Wgłębienia po pestkach wypełniamy pastą tuńczykową.
Ozdabiamy zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podajemy ze świeżym jasnym pieczywem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |